Şeker ameliyatlarında endişeli artış!.. COVID-19 olmaktan korkan şeker hastaları 17 günlük kısıtlamada ameliyat olmak tüm randevuları doldurdu.
Şeker ameliyatlarında endişeli artış!.. COVID-19’dan dolayı hastanede yatan ağır hastaların büyük bölümünü diyabet hastaları oluşturuyor. Bu nedenle COVID-19 olmaktan korkan şeker hastaları 17 günlük kısıtlamada ameliyat olmak tüm randevuları doldurdu. Şeker hastalarının COVID-19’a karşı herkesten daha dikkatli olması gerektiğini belirten Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı Başkanı Prof. Dr. Alper Çelik, “Dünya Sağlık Örgütü’nün de açıkladığı gibi COVID-19 en ağır diyabetik hastalarda seyrediyor. Corona virüs ayrıca şekeri yükseltiyor. 120 olan şeker Corona virüs geçirende 175’lere kadar çıkıyor” dedi.
COVID-19’dan korkan şeker hastalarının ameliyatlara büyük ilgi gösterdiğini aktaran Prof. Dr. Alper Çelik, “Kısıtlamayı fırsat bilen ameliyat randevusu aldı. Şimdiden tüm günler doldu. Biz de Corona olmayın, ameliyat olun diyerek hastalarımızı teşvik ediyoruz” diye konuştu.
Hasta sayısı 4 kat arttı
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) de diyabet konusunda uyarı yaptığını aktaran Prof. Dr. Çelik, “Dünya genelinde son 40 yılda diyabet hastalarının sayısının 4 katına çıktı. Erken ölme riski düşeceğine artan tek büyük bulaşıcı olmayan hastalık olarak dikkat çekildi. Ayrıca DSÖ’nün de açıkladığı gibi COVID-19’dan dolayı hastanede yatan ağır hastaların büyük kısmında diyabet var” dedi.
İki kat dikkatli olsunlar
Prof. Dr. Çelik, diyabet hastası olup koroner damar hastalığı bulunanların ise iki kat dikkatli olması gerektiği uyarısında bulunarak “Çünkü bu hastalık, damar tıkanıklığı nedeniyle de insanların hayatlarını kaybetmelerine neden oluyor. Bu nedenle özellikle de kalbinde stent olanlar, kalp ameliyatı geçirenler özen göstermeli” ifadelerini kullandı.
Egzersizi unutmamalı
Diyabet hastalarının kan şekeri regülasyonuna dikkat etmeleri gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Alper Çelik, “Maske, mesafe, hijyen gibi herkesin uyması gerekenlerin yanı sıra sağlıklı yemeğini, egzersizini, ilaçlarını ihmal etmemeli. Damar hasarı varsa doktor önerisiyle kan sulandırıcı ilaçlarını kullanmalılar” diye konuştu.
Kaç tip şeker hastalığı vardır?
İsveç ve Finlandiya’da yapılan bir araştırmada uzmanlar, diyabetin (şeker hastalığı) aslında beş farklı türü olduğunu tespit etti ve her bir türe yönelik farklı tedaviler geliştirilebileceği sonucuna vardı. Diyabet normalde tip 1 ve tip 2 diye iki farklı gruba ayrılıyor.
Diyabet (Şeker Hastalığı) belirtileri nelerdir?
- Halsizlik ve yorgunluk hissi.
- Hızlı ve istemsiz kilo kaybı
- Bulanık görme.
- Ayaklarda uyuşma ve karıncalanma şeklinde rahatsızlık hissi.
- Yaraların normalden daha geç iyileşmesi.
- Ciltte kuruluk ve kaşıntı
- Ağızda aseton benzeri koku oluşumu.