Dr. Şeyda Atabay: Göz kapağı düşüklüğü tedavi edilmeli

Göz Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Şeyda Atabay, göz kapağı düşüklüğü, hem estetik hem de görme konforu için tedavi edilmesi gerektiğini belirtti.

Gözlerimiz göz kapaklarımız, kaşlarımız, kirpiklerimiz ile bir bütündür. Sağlıklı görebilmek için tüm bu yapıların sağlıklı olması ve birbiri ile uyum içinde olması gerekir.

Göz kapak düşüklüğü olan bir hasta görme alanında daralma, bulanık görme , akşamları gözlerini açmada zorlanma, göz kapaklarında ağırlık şikayetlerinden biri veya birkaçı ile bize başvurmaktadır.

Kaş düşüklüğü olan bir hasta, kaş düşüklüğü sekonder etkisi ile kapak düşüklüğüne yol açarak benzer şikayetlerde bulunabilir.

Yine göz kapaklarının zamanla yaşın etkisi ve yerçekimi ile gevşemesi sonucu göz kapakları içe veya dışarı dönebilmektedir. Buradaki sorun göz kapağı retraktör kasları olarak bilinen kapak denge kaslarındadır. Göz kapağı içe dönerek kirpiklerin göze batmasına, ağrıya ve bulanık görmeye sebep olmaktadır. Göz kapağının dışa dönmesi durumlarında ise ıslak olması gereken kapak iç mukozası kuruyup sertleşerek problemlere sebep olmaktadır.

Tüm bu rahatsızlıklar Göz Hastalıkları Uzmanlığı içindeki bir alt birim olan Oküloplastik Cerrahi yani Oftalmik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi tedavi alanındadır. Oftalmik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi ile uğraşan biz göz doktorlarının ana amacı göz ve görme sağlığını korurken olması gereken göz kapak pozisyonlarını hastanın kendini hem daha sağlıklı hem daha iyi hissedecek şekilde tedavi etmektir.

Göz Kapak Ameliyatı Neden Önemlidir?

Burada önemli olan ameliyat öncesi hastanın tam bir muayeneden geçirilmesidir. Göz kapak pozisyon bozukluğu olan bir hasta öncelikle genel kapsamlı bir göz muayenesinden geçirilmelidir. Göz refraksiyon kusuru, göz tansiyonu ölçülmeli, göz kuruluğu olup olmadığı incelenmelidir.

Göz kapak düşüklüğü olan bir hastada sebebin sadece yaşa bağlı cilt gevşemesi mi yoksa alttaki yağ tabakasında ek sorun olup olmadığı incelenmelidir. En önemlisi göz kapağında basit bir cilt gevşemesi olarak görülen bir durumun sebebinin alttaki göz kapağını kaldıran derin kas tabakasındaki soruna bağlı olduğu anlaşılmaz ise yanlış veya eksik tedavilere neden olunmaktadır.

Hastanın ek kaş düşüklüğü varlığında bu durum tesbit edilmez ve tedavi planına eklenmez ise aşırı bir tedavi sonrasında kaş pozisyonda düzeltilemeyecek durumlar oluşabilmektedir.

Göz Kapak Ameliyatı Kimlere Yapılır?

Belirli bir yaş sınırı yoktur. Hastalık amaçlı tedavilerde yaşın kaç olduğuna bakılmadan en kısa sürede tedavi planlanmalıdır. Görmeyi etkileyebilecek bir durum varlığında bebeklik veya çocukluk döneminde bile tedavi yapmaktayız ve bu tedavinin geçikmesi göz tembelliğine sebep olmaktadır. Bazı durumlarda ilkokul yaşına kadar beklenebilir. Estetik amaçlı sorun varlığında ise genelde 18 yaş üzerinde ameliyat planı yapabilmekteyiz.

Göz Kapak Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Göz kapak ameliyatı üst kapakta kapak kıvrımına denk gelen alanda yapılır. Burada önemli olan eksize edilecek alanın ölçülüp çizilerek sınırlarının tam olarak belirlenmesidir. Çünkü aşırı bir tedavi göz kapak kapanmasında zorluklara ve göz kayıplarına neden olabilmektedir. Alt kapakta cilt yoluyla yapılan bir ameliyatta kirpik altından kesi yapılırken, bazı durumlarda kapak iç kısmı konjonktival yoldan girişim yapılır ve ciltte kesi olmaz.

Göz Kapak Ameliyatı Öncesinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ameliyatlarımızı lokal anestezi altında yapmamız nedeni ile hastamızın ek hastalığının olması genelde ameliyat planında bir aksaklığa neden olmaz. İyi kanlanan dokular olması dolayısı ile hastamızın ameliyat sırasında tansiyonunun kontrol altında olmasını istemekteyiz. Ayrıca kan sulandırıcı bir tedavi alan hastamızda mümkün olduğunca bu tedaviyi ameliyat öncesinde bir haftalığına ara vermesini tercih etmekteyiz. Burada sorgulamamız gereken ve genelde atlanan diğer bir nokta hastamızın yoğun E vitamini kullanıyor olması veya yoğun olarak bitki çayları içiyor olması da ameliyat sırasında kanama riskine sebep olmaktadır.

Göz Kapak Ameliyatı Sonrasında Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Ameliyat sonrası özellikle ilk 48 saatte yoğun buz uygulanması morluk ve ödem riskini oldukça azaltır. Ayrıca buz uygulaması sayesinde hastalarımızın ağrısı da olmamaktadır. Yüksek yastıkta yatmaları önerilmektedir. Ameliyat bölgesini bir süreliğine sudan korumaları gerekmektedir.

Göz kapak ameliyatları için uygun bir mevsim var mıdır?

Yaz veya kış ayları olması ameliyat başarısı için önemli değildir. Ameliyat için en uygun zaman aralığı; hastanın kendisine ayırabileceği 1 haftalık zamanı ayarlayabildiği zamandır.

İlgili Makaleler

spot_img

Güncel Haberler